Retinizasyon Nedir? Retinollü ürün kullanımı Nasıl Olur

Retinoidler yaşlanma karşıtı, kırışıklıklar, yaşlılık/ güneş lekeleri, renk tonu farklılığı, sivilce ve yara izleri, melazma ve akne için harika bir tedavi yöntemidir. Sonuçların görülmesi yaklaşık 3-6 ay sürebilir, ancak ilk yan etkiler 4. haftadan sonra azalmaya başlar.

Retinoidlere yeni başladıysanız ve cildiniz soyulup pul pul dökülüyorsa, bu durmanız için bir işaret değildir. Tam tersine retinoidlerin çalıştığının bir işaretidir ve tedaviye devam edilmelidir. 

Retinizasyon nedir?

Retinizasyon, cildin bir retinoid tedavisine uyum sağlamaya çalıştığı geçiş dönemidir. Bu süre zarfında cilt tahriş olabilir, kuruluk, pullanma, kızarıklık veya yanma/batma hisslerine neden olabilir, sivilcelenme olabilir veya sivilcelerde artış meydana gelebilir. Bu semptomlar 4. haftadan sonra azalmaya başlar. Bırakmadan kullanmaya devam edilmelidir. 

Evet, kızarıklığa, tahrişe, pullanmaya ve soyulmaya neden olan bir ürünü kullanmaya devam etmek mantığa aykırı görünüyor - çünkü bunların hepsi bir ürünün çalışmadığını gösteren şeylerdir. Fakat bu retinoidler için geçerli değildir, retinoidlerde tam tersidir.

Retinoid tedavisinin ilk haftalarında cilt soyulabilir, kaşınabilir, kurur, pul pul dökülür. Tüm bunlar retinoidin çalıştığının bir gösterir. 

Retinoid kullandığınızda, cilt hücreleriniz farklı davranmaya başlar.

Daha pürüzsüz, daha parlak, daha canlı bir cilt elde etmek için cildinizin yeni cilt hücreleri oluşturma hızını hızlandırması gerekir. 

Dolayısıyla retinizasyon sürecindeki ilk adımlardan biri cilt yüzeyindeki biriken ve atılmayan ölü cilt hücrelerinden hızlı bir şekilde kurtulmaktır. Soyulma, pullanma ve kuruluğa neden olabilir.

Bu geçici bir süreçtir. Cildiniz zamanla retinizasyon sürecine alışacaktır.

Retinizasyon süreci ne kadar sürer?

Bu süreç kişiden kişiye değişmekle birlikte 2 ila 6 hafta arasında sürebilir. Bazı kişiler retinizasyon süreci yaşamazken, bazıları yaşayabilir.

Yan etkiler nasıl en aza indirilebilir? 

Retinizasyon yan etkilerini en aza indirmek için retinoidleri kullanmayı en düşük dozdan başlayarak cilt kademe kademe alıştırılmalıdır. 

İlk kez retinoid kullananlar için alışma sürecini uzatmak cildiniz için yapabileceğiniz en faydalı şeylerden biridir. 

Haftada iki defa kullanarak başlayıp cildiniz alıştıkça kullanım sıklığını artırarak cildinizi retinoid kullanmaya alıştırabilirsiniz.

Tampon yöntemi veya diğer ismi ile sandviç yöntemi

Yan etkileri en aza indirmek için “tampon yöntemi” de kullanılabilir. Bu yöntem cildinizde iritasyon oluşmadan cildinizin sürece yavaş yavaş adapte olmasını sağlar. Yöntem Retinoidten önce nemlendirici veya Hyaluronic Acid Serum sürmenizi önerir. Ardından Retinoid uygulayıp tekrar nemlendirici ile rutini sonlandırabilirsiniz. 

Sandviç yöntemine örnek rutin:

Sabah

1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel

2. adım: Hyaluronic Acid Intensifier veya Peptide + Hyaluronic Acid Serum

3. adım: Niacinamide Serum  

4. adım: Skin Rescue Moisturiser

5. adım: Invisible Physical Sunscreen

 

Akşam

1. adım: AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel

2. adım: Hyaluronic Acid Intensifier veya Peptide + Hyaluronic Acid Serum

3. adım: Retical Smart CompleX4 Serum  

5. adım: Skin Rescue Moisturiser 

6. adım: Multivitamin Extra Firming Eye Treatment

 

Düşük konsantrasyon ile başlanabilir

Retinoid konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa, retinizasyon yan etkileri de o kadar şiddetli olabilir. Önerilen kullanım şekli düşük dozdan başlamak ve cilt alıştıkça retinoid konsantrasyonunu yavaş yavaş artırmaktır.

Sabırlı olmak tedavinin anahtarıdır

Kullanmaya başlar başlamaz cildinizi daha da kötüleştiren bir ürünü kullanmak cesaret kırıcı olabilir. Ancak retinoidlerde, işler daha iyiye gitmeden önce daha da kötüye gitme eğilimindedir. Bu unutulmamalıdır.

Retinoidleri kullanmak sabır ve devamlılık gerektirir. İyi sonuçlar almaya başlamak aylar alabilir, bu kesinlikle unutulmamalıdır. Retinoid cildi o kadar güzel yapar ki birkaç ay sonra, şimdiye kadar sahip olduğunuz en iyi cilde sahip olabilirsiniz.

 

Retinizasyon süreci için Profesyonel ipuçları 

  • Seramidler, peptitler, hyaluronic acid, prebiotikler açısından zengin serum ve nemlendiriciler kullanın - bunlar cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olur.

Peptide + Hyaluronic Acid Serum (peptide ve hyaluronik asit içerir)

 

Hyaluronic Acid Intensifier (hyaluronik asit, seramit, prebiyotik içerir)

 

Skin Rescue Moisturiser (prebiyotikler ve peptide içerir)

 

  • Topikal niasinamid (B3 vitamini) kullanın. Niasinamidin retinoid tahrişini azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Gündüz bakım rutininde  Niacinamide Serum kullanılabilir. 
  • Gündüzleri mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır. Retinoidler cildi ışığa daha duyarlı hale getirebilir. %100 mineral filtre ile formüle edilen güneş koruyucular hassaslaşmayı önler. Invisible Physical Sunscreen idealdir. 
  • Çok fazla tahriş yaşıyorsanız, retinoid kullanımını durdurun ve bir doktora görünün. Cilt bariyerini güçlendirici ve cildi besleyici ürünler ile cildi destekleyin. Cildinize iyileşmesi için biraz zaman tanıyın. 
  • Parfüm (koku), etil alkol ve tahriş oluşturabilecek sert kimyasallar içermeyen ürünler kullanın.