Azelaik Asit

Azelaik asit

Azelaik asit çavdar, arpa, buğday gibi tahıllarda bulunan doymuş bir dikarboksilik asittir. Organik bir bileşik olarak orta zincirli yağ asitleri sınıfına girmektedir. Bu yağ asitleri 4 ila 12 karbon atomundan oluşan alifatik zincirli yağ asitleridir. 

Cildimizde bulunan mantar türleri olan Malassezia furfur ve Pityrosporum ovale tarafından da sentezlenmektedir. 

Antibakteriyel, keratolitik, komedolitik, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri ile bilinir. 

Keratolitik özellik: keratini yumuşatma ve keratinleşmeyi önleme özelliğidir. Azelaik asit bir keratolitik ajandır. Keratin hücrelerinin gözeneklerde birikmesini önler aynı zamanda tıkanmış olan gözeneklerin açılmasını sağlar.  Komedolitik özelliği sayesinde komedon oluşumunu önlemeye yardımcı olur. 

Antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde mikrobiyal hücre proteinlerinin sentezini durdurur. Cilt yüzeyinde gelişerek sivilce, akne ve daha bir çok cilt endişesine neden olan Proprionibacterium acnes ve Staphylococcus epidermidis bakterilerine karşı etkilidir. Özeltle cilt yüzeyinde patojenik bakterilerin gelişmesini önler. Bu sayede bir çok kişi bakteri nedenli akne ve sivilcelerden kurtulur. 

Azelaik asit güçlü antioksidan özellikleri olan bir serbest radikal yakalayıcıdır. Enflamasyonların temel nedeni olarak bilinen ve ciltten elektron kopararak ciddi hasarlara neden olan, ciltteki oksijen radikallerini (serbest radikal) yakalar. Topikal olarak uygulanan azelaik asit akne ve rosacea sonucu meydana gelen enflamasyonları azaltır. Kısaca cilt sakinleştirici özellikleri olan çok güçlü bir anti-enflamaturdır. Bu da Azelaik asitin akne ve Rosaceanın kontrol altına alınmasında kullanılmasını açıklamaktadır. 

Yukarıda sayılan tüm bu özelliklerinin yanı sıra kırmızı akne izleri ve skarların azaltılmasına yardımcı olur. Cilde aydınlık kazandırarak cilt tonu düzensizliklerinde etkilidir. 

Azelaik asid bir çok cilt probleminde etkili olan çok fonksiyonlu bir aktif moleküldür. Aşağıda azelaik asitin faydalı olduğu ve çözdüğü cilt problemleri yer almaktadır: 

  1. Nazikçe eksfolye eder: gözeneklerin derin katmanlarına kadar inerek bu bölgeleri eksfolye eder. Gözeneklerin tıkanmasına neden olan ölü cilt hücrelerini uzaklaştırır ve gözenekleri bu ölü hücrelerden arındırır.
  2. Akne ve sivilce ile savaşır: antibakteriyel özellikleri vardır. Ayrıca akneye neden olan P. akne bakterisine karşı bakterisidal (antibakteriyel) özellik gösterdiği ortaya çıkmıştır. 
  3. Enflamasyonu azaltır: cilt iritasyonlarını yatıştırır ve enflamasyonun neden olduğu kızarıklıkların onarılmasına yardımcı olur. 
  4. Cilt tonunu eşitler: leke oluşumunun nedeni fazla melanin üretilmesidir. Melanin sentezini sağlayan Tirozinaz enzimini inhibe eder (salgılanmasını durdurur). Akne ve sivilce sonrası oluşan sivilce izleri ve skarların giderilmesinde etkilidir. 
  5. Rosacea’da etkilidir: Azelaik asit rosacea’nın neden olduğu tıkalı gözenekler, kızarıklık, enflamasyon, sekonder enfeksiyonlar gibi durumları yatıştırır ve onarır. Rosacea’da cilt çok hassaslaşır bu nedenle çok nazik  özellikleri olan bir eksfolyan kullanılmalıdır. Azelaik asit çok nazik bir eksfolyan olduğu için iritasyona neden olmadan cildin onarılmasını sağlar. 
  6. Gebelik ve emzirme döneminde güvenlidir: özellikle gebelik döneminde hormonal değişimlerden dolayı cilt de değişmektedir. Gebelik döneminde meydana gelebilecek cilt hassaslığı, rosacea, sivilce, akne, leke, gözenkerin tıkanması gibi bir çok cilt endişesine yardımcı olur. Azelaik asitin bu dönemlerde kullanımı güvenlidir. 
  7. Gluten içermez: buğdaydan elde edilmesine rağmen gluten içermemektedir. Glutene duyarlılığı olanlar rahatlıkla kullanılabilir.