Eksfolyasyon Nedir ?

Eksfolyasyon işlemi nedir?

Cildin sağlıklı görünümüne devam edebilmesi kimyasal peeling ve günlük bakım ürünleri ile desteklenen düzenli eksfolyasyon işlemi sayesinde mümkündür. Düzenli eksfolyasyon cilt görünümünün geliştirilmesi ve cilt fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi açısından faydalıdır. Ayrıca fotoyaşlanma (güneş hasarları) meydana gelen ciltlerde, oluşan hasarların etkili bir şekilde onarılmasına yardımcı olur.

Eksfolyasyon işlemi kimyasal veya mekanik yollarla cildin en dış katmanında bulunan ölü dokunun atılmasını sağlar.

Cilt canlı bir organizma olduğu için tüm canlılar gibi cildin de doğal bir döngüsü vardır. Cildin doğal döngüsü bir çok adımdan oluşan komplike işlemler serisidir ve en sonunda bu doğal döngü her canlının sonu gibi ölü cilt hücreleri ve bu ölü cilt hücrelerinin dökülmesi ile sonuçlanır.

Olumsuz çevre koşulları, yaşlanma ve çeşitli cilt rahatsızlıkları ile bu doğal döngü çok kolay bozulabilmektedir.

Doğal cilt döngüsünün bozulması ile cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin atılma (cilt yüzeyinden uzaklaştırılma) döngüsü de bozulur. Ölü cilt hücrelerinin atılma işleminin düzensiz olması ise mat, kalın, kaba, kuru, pul pul olan ve sağlıksız görünen cilt yüzeyine neden olmakla birlikte bir çok cilt endişesinin başlangıcına işaret etmektedir.

Eksfolyasyon cildin doğal epidermal yenilenme işlemini düzenlemektedir. Bununla birlikte eksfolyasyonun diğer en önemli görevi kollajen, hyaluronik asit ve glikozaminoglikan gibi hücreler arası matriksi meydana getiren bileşenlerin sentezini harekete geçirmektedir.

Ayrıca eksfolyasyon işleminin melanin (cilt rengini veren hücreler) hücrelerinin cilt yüzeyinde düzgün ve eşit dağılmasını sağlamak ve epidermal cilt bariyeri fonksiyonlarını geliştirmek görevleri de vardır.

Eksfolyasyon işlemi sonrasında ciltte göz ile görülür olumlu değişimler gözlenir. Cilt mat, kalın ve kaba görünümünden kurtularak daha pürüzsüz ve ince yapıya kavuşur. Eksfolyasyon ile kolajen ve elastin üretimi tetiklendiği için dermal tabakada kalınlaşma ve dolgunlaşma meydana gelir. Cilt neme doyarak kuruluktan ve gergin görünümden kurtulur.

Kaba görünüm ve kuruluk endişeleri olan cilt yapısında eksfolyasyon işleminden sonra klinik anlamda da gelişmeler meydana gelebilmektedir. Gözenek boyutları küçülerek ince çizgi ve kırışıklıklarda azalmalar meydana gelir. Ayrıca eksfolyasyon ile akne skarları (izleri), akne ve renk tonu eşitsizliklerinde de olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Eksfolyasyon işleminin düzenli yapılması ve günlük bakım ürünleri ile desteklenmesi cilt sağlığı için önemlidir. Eksfolyanlar günlük/haftalık olarak ve cilt tipi/ cilt endişelerine uygun olarak seçilebilir.

Kuruluk, matlık, pullanma, yaşlanma belirtileri, ince kırışıklıklar, sivilce izleri, leke endişelerinde AHA (Alfa Hidroksi Asit) Eksfolyanlar tercih edilmelidir.

Yağlanma, dengesiz sebum üretimi, siyah nokta, gözenek, sivilce, sivilce izleri endişelerinde ise BHA (Beta Hidroksi Asit) Ekasfolyanlar tercih edilmelidir.

Eksfolyasyon işlemi eksfolyanın AHA veya BHA oranına göre günlük veya haftalık olarak yapılabilir. %2, %4, %8 AHA veya %1, %2 BHA eksfolyanlar günlük cilt bakım rutinine dahil edilebilirken %10 ve üzeri AHA içerikli eksfolyanlar ile haftalık eksfolyasyon yapılabilir.

Cilt temizliğinde kullanılan ürünlerin NAZİK olmasına dikkat edilmelidir. SLES, SLS, ALS, Sülfatlar içermeyen nazik temizleme ajanlarının kullanıldığı temizleme ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca etil alkol, esans, esansiyel yağlar gibi cilt bariyerine hasar veren içeriklerden de kaçınılmalıdır.

Eksfolyasyon işleminden sonra cilt serum ve nemlendiriciler ile çok iyi nemlendirilmelidir. Gündüzleri geniş spektrumlu (hem UVA hem UVB) koruması olan güneş koruyucu ihmal edilmeden 2 saatte bir yenilenerek cilt güneş ışınlarından korunmalıdır.

Cilt endişelerinizden kurtulmak ve sağlıklı bir cilde kavuşmak için uzman ekibimize danışabilir ve profesyonel destek ile cilt bakım rutini oluşturabilirsiniz. WhatsApp Destek ile bizimle iletişime geçerek uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.