En Yaygın Cilt Endişeleri ve Çözümleri

En Yaygın Cilt Endişeleri ve Çözümleri

 Aşağıda günümüzde en yaygın olarak karşımıza çıkan 5 cilt endişesi ve bunlara çözüm önerilerine yer verilmektedir.

Bunların bilinmesi , bu cilt endişelerine nelerin yol açtığı ve neden olduğu, nasıl önlem alınabileceğini açıklanmaya çalışılmıştır. Hangi içerikler hangi endişeler için önemli olduğunun bilinmesi cilt bakım rutininizin oluşturulmasında ve kullanacağınız ürünlerin seçiminde sizlere yardımcı olacaktır.

 1.AKNE

Akne en yaygın olan endişelerden bir tanesidir. Yaygın olarak bilinenin tam aksine sadece ergenlik çağında görülmez 20'li, 30'lu, 40'lı hatta 50'li yaşlarda, menapoz dönemlerinde ve yeni doğanlarda bile görülebilen bir endişedir. Aknenin en temel meydana gelme nedeni gözeneklerin düzgün atılmayan ölü hücreler ve sebum karışımı ile tıkanması sonucudur. Gözenek ölü hücre ve sebum karışımı ile tıkanınca gözenekte Akne bakterisinin üremesi için mükemmel bir ortam gelişir ve akne gelişim süreci başlar.

Çözüm: Cilt bakım rutininde AHA ve BHA içerikli ürünlere yer verilmelidir. Sabah-akşam NAZİK (SLES, SLS, Sabun, Etil Alkol içermeyen) temizleyici kullanılarak yapılan düzenli cilt temizliği ile hijyen sağlanmalıdır. Temizleme jeli olarak AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel tercih edebilirsiniz. Kremsi yapıda ve çok nazik bir temizleyicidir, cildi tahriş etmez. Günlük olarak kullanılan AHA veya BHA içerikli tonik ve eksfolyanlar ile ölü cilt hücreleri uzaklaştırılmalıdır. Advanced BHA Facial Toner , alkolsüz formülü ve içeriğindeki BHA (Salisilik Asit) ve antioksidan açısından zengin doğal bitki ekstreleri sayesinde cildi kurutmadan anında iritasyonların azaltılmasına yardımcı olur. Eksfolyan kullanımı olarak da %2 Salisilik asit içeren Skin Renewing 2%BHA Serum veya Azelaic Acid Serum . Ardından nemlendirici ürünlerinizi ve  gündüz rutininiz için mutlaka %100 Mineral filtreli güneş koruyucu. Invisible Physical Sunscreen

 

 2.İNCE ÇİZGİ ve KIRIŞIKLIKLAR

Cilt yaşlanmasının nedenleri sadece yaş almak ve yer çekimi olarak sınırlanmamalıdır. Yaş aldıkça cilt incelir ve hassaslaşır; güneşe, çevresel hasarlara ve kuruluğa daha duyarlı hale gelir. Sonuç olarak cilt kuruluğu, ince çizgiler, kaz ayakları daha belirgin hal almaya başlar. Birçoğumuz bu faktörlerin negatif etkilerinden dolayı ve bunları önleyecek doğru ürünleri kullanmamaktan erken cilt yaşlanması ile karşı karşıya kalabilmekteyiz.

Çözüm: Ürün içerik listelerini incelerken ilk aranması gereken içerikler Anti oksidanlar olmalıdır. Antioksidanlar cilt hücrelerine saldıran ve hücresel hasarlara neden olan serbest radikalleri nötralize ederek etkisiz hale getirirler. Zengin Anti-oksidan içeriklerin yanı sıra cildi Hyaluron (Hyaluronik Asit) gibi aktifler ile destekleyerek günlük olarak geniş spektrumlu güneş koruyucuların da kullanılması gerekmektedir. Erken cilt yaşlanmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi UV ışınlarıdır. UV ışınları, cildimiz için temel bileşenleri üreten cilt enzimlerini (kollajenaz gibi) yok eder ve cildimizin su tutabilme yeteneğine zarar verir. Güneşte yanan cilt pul pul olup soyulabilir. Güneşe maruz kalmak ayrıca cildin Hyaluronik Asit miktarını da azaltır. Hyaluronik Asit ciltte su tutan ve su taşıyan şeker zinciridir ve cildi güçlendirerek hacim sağlar. Güneşin zarar verdiği cilt Hyaluronik Asit kaybına uğradığı için hacim kaybına da uğrar, elastikiyet kaybı yaşayarak sarkmalar ve kırışıklıklar meydana gelebilir. Hyaluronic Acid Intensifier formülünü önerebiliriz. Gündüzleri güneşten maksimum koruyan ve ciltte hiçbir iritasyona sebep olmayan %100 mineralli Invisible Physical Sunscreen kullanmanızı öneririz. Geleneksel güneş koruyucularından çok farklı formüldür. Güneş ışınlarını absorbe ederek değil yansıtarak koruma sağlar. 

 3.CİLT (GÜNEŞ) LEKELERİ ve HİPERPİGMENTASYON (Renk tonu düzensizlikleri)

Hiperpigmentsayon cilde rengini veren molekül olan melaninin düzensiz ve aşırı üretimi sonucu meydana gelir. Güneş lekeleri ve renk düzensizliği olan ciltlerde genelde sağlık açısından sorun olmasa da estetik olarak sorun yaratabilen bir endişedir. Cilt tipi, cinsiyet ve yaş farketmeksizin gelişebilmektedir.

Çözüm: Alfa Hidroksi Asitler veya Retinol ile yapılan topikal uygulamalar sonucunda ciltteki lekeler soyularak cilt tonu düzensizliklerinden kurtulmak mümkündür. Eğer ilk defa Retinol içerikli bir ürün kullanmaya başlıyorsanız Retinol konsantrasyonu düşük olan bir ürün ile başlamak en doğrusudur. Bunun için ilk adım olarak Retinol 0.05 Serum ile başlangıç yapılmasını önermekteyiz. Bunların yanında aşırı melanin üretiminin baskılanması ve lekelerin tekrar ortaya çıkmasının engellenmesi için Niacinamide, Soya Proteinleri, Dut Yaprağı Ekstresi (Arbutin içerir) gibi içerikleri olan ürünler kullanılmalıdır. Cyrène 10% Niacinamide Serum içeriği ile genişlemiş gözeneklerin görünümünü ve boyutunu onarmaya yardımcı olan konsantre yapıda bir serumdur. Gündüzleri cilt geniş spektrumlu güneş koruyucu korunmalı ve etkinliklerinin devam etmesi için güneş koruyucular düzenli olarak (2-3 saatte bir) yenilenmelidir. Yağsız ve ultra light yapılı Cyrene Invisible Physical Sunscreen geniş spektrumlu ve tamamen mineral filtreler ile zararlı güneş ışınlarına karşı cildi etkili bir şekilde korumaktadır. Tüm cilt tiplerine uygundur.

 

 4.ROCACEA veya Türkçe karşılığı ROZASEA (Gül Hastalığı)

Günümüzde çok yaygınlaşan ciltte kızarıklık ve enflamasyonların gözlendiği bir cilt endişesidir. Birçok kişi Rozasea olmasına rağmen bunun farkında değildir ve hiç bir önlem almamaktadır. Rozasea olan kişilerde cilt çok hassastır. Genelde yağlı cilt tiplerinde görülmesine rağmen hassas ve kuru olan cilt tiplerinde de Rozasea ya rastlanabilmektedir.

Rozasea Belirtileri:

  • Yüzde döküntüler ve özellikle burun çevresinde pembe pullu yamalar,
  • Yüz kızarıklığı ve ateş basması,
  • Zor bronzlaşma ve sık güneş yanığı,
  • Sivilceli ve kabarık akneler,
  • Yüzde görünen kırmızı veya mavi kılcal damarlar,
  • Cilt yüzeyinde yağlanma,
  • Genişlemiş gözenekler,
  • Çoğu cilt bakım ürününe tepki olarak akne, yanma, kızarıklık yada batma,
  • Sarı renk veya cilt renginde bir çökme bulunan şişlik,
  • Burnun kırmızılaşması ve kalınlaşmasına sebep olan genişlemiş yağ bezleri ve burunda büyüme,
  • Kırışıklıklar, kaş çatma çizgileri, göz kenarlarında kaz ayakları oluşumlarıdır.

Çözüm: Günümüzde maalesef Rozasea endişesi için tam bir tedavi yöntemi yoktur fakat kolay irrite olan ve hassaslaşan ciltleri yatıştırmak amacı ile geliştirilen ürünler ile Rozasea hafifletilebilmektedir. BHA (Salisilik Asit) içeren ürünler Rozaseanın hafifletilmesinde etkilidir. Skin Renewing 2% BHA Serum; siyah noktalara neden olan ve gözenekleri tıkayan yağ/ölü hücre karışımını eriterek gözeneğin içini açar ve kıl kökündeki sebum üretim merkezlerine erişerek gözeneklerin içini eksfolye eder. Gözenek kirliliklerden / siyah noktalardan arınınca yavaş yavaş küçülmeye ve sıkılaşmaya başlar. Sebum / yağ üretimi dengelenir. Anti-enflamatuar etkilerinden dolayı sivilce ve rosacea endişelerinde yardımcıdır. Güneş ışınları, rüzgar, soğuk havalar, alkol alkmak veya etil alkol içerikli ürünler kullanmak, baharatlı gıdalar tüketmek Rozaseayı tetikleyebilmekte ve şiddetlendirebilmektedir. Cilt bariyerinin onarılması ve güneşten korunmak Rozaseanın hafifletilmesi için en ideal çözümlerdir. Invisible Physical Sunscreen yağsız ve ultra light yapılı, geniş spektrumlu ve tamamen mineral filtreler ile zararlı güneş ışınlarına karşı cildi etkili bir şekilde korumaktadır. Rosacea, sivilce endişeleri olan kişiler kullanabilir. 

 

     5.ECZEMA ( Egzema )

Eczema veya atopic dermatitis yüzde, saç derisinde veya vücudun herhangi bir yerinde kuru, pul pul dökülen, kaba, kaşıntılı ve kızarık döküntüler şeklinde meydana gelebilmektedir. Çocuklarda  (%10-20) erişkinlere (%1-2) kıyasla daha yüksek oranda gelişebilmektedir. Fakat çocukluk çağında bir kere geldi mi ondan kurtulmak çok zordur, ileriki yaşlarda bile semptomları hafif de olsa devam etmektedir. Nedenleri tam olarak bilinmese de Eczemaya kalıtsal veya çevresel faktörlerin neden olduğu düşünülmektedir.

Çözüm: Sert, cilt yüzeyindeki tüm cilt yağını söküp atan ve cilt bariyeri hasarlarına neden olan kimyasallar içeren ürünlerden kaçınmak. Örnek: Temizleme ürünlerinde SLES, SLS, Sülfatlar, Sabun, Esans, Esansiyel yağlar, Etil Alkol gibi sert kimyasallardan kaçınmak. Esans, paraben, etil alkol içermeyen, Glycolic acid (AHA), Salicylic acid (BHA) ve cildi sakinleştiren bitki ekstreleri ile formüle edilmiş olan AHA/BHA Exfoliating Gentle Cleansing Gel  kremsi ve nazik bir formüle sahiptir. Eczemaya sahip ciltler sık sık nemlendirilmelidir. Ürün içeriklerinde özellikle Hyaluronat (Hyaluronik Asit) gibi cilt bariyerinin onarılmasına yardımcı olan aktifler ve Shea Butter, Argan yağı, Zeytin yağı gibi doğal yağlar aranmalıdır. Cilt bariyerinin sağlıklı olması eczemalı ciltler için bir çözümdür. Yağ, paraben, esans, etil alkol içermeyen cildi dolgunlaştıran, besleyen ve nemlendirerek, eski haline dönmesine yardımcı olan Hyaluronic Acid Intensifier 'i tavsiye ederiz.

 

Cilt endişelerinizden kurtulmak ve sağlıklı bir cilde kavuşmak için uzman ekibimize WhatsApp Destek danışabilir ve profesyonel destek ile cilt bakım rutini oluşturabilirsiniz.