Purging Nedir?

Purging Nedir?
Pörcing olarak okunur. Purging arınmak, temizlenmek, paklanmak anlamındadır. Cilde ilk defa uygulanan aktif içerikli bir ürünün cilt altındaki her şeyi yüzeye çıkarması demektir. Özellikle cilt yüzeyini eksfolye ederek cilt hücresi üretimini tetikleyen aktifler cildin hızlı yenilenmesini sağladıkları için cilt altında kapalı olarak var olan her şeyi (sivilce de buna dahildir) yüzeye çıkartabilmektedir. Buna purging denir.

Bazı özel aktif içeriklere sahip ürünlerin ilk kullanımlarında ciltteki lekeler bile daha koyu görünmeye başlayabilir. Bu da aynı purging gibidir, cilt yüzeyindeki ölü hücreler uzaklaşmaya başlayınca onların yerine gelen yeni hücreler daha açık tonlu ve daha canlıdır bu nedenle lekeler de sanki daha koyu hale gelmiş gibi görünebilir. Ürün kullanımı devam ettikçe lekeler de aynı cilt tonu gibi yavaş yavaş açılmaya başlar.

Hangi ürünler purging e neden olur?

En etkili ve en hızlı cilt yenileme özelliği olan içerikler purginge neden olabilir.

Retinol

C vitamini

Glikolik Asit

Salisilik Asit

Niacinamide

Cildin kendini tamamen temizlemesi ve cilt altındaki yapıların tamamının bitmesi 4 ila 6 hafta alabilmektedir. Bu süreçte purging tamamen bitene kadar ürün kullanımına devam edilmesi önerilir.

6 haftalık süre geçmesine rağmen cildin düzelmediğini ve daha kötüye gittiğini gözlemlemeniz durumunda ürünün kullanımı durdurulup doktor veya dermatoloğa başvurulması önerilir. Bundan sonrası için doktorun önereceği bir protokol uygulanmalıdır.

Reaksiyon mu purging mi?

Eğer cilt hassas ise ve formülasyon içerisindeki bazı içeriklere alerjik ise bu durumda cilt negatif reaksiyon gösterebilir. Purging ile çok farklı şeylerdir.

Yeni bir ürüne başlamadan önce veya cilde yeni bir aktif tanıtmadan önce cildin negatif reaksiyon gösterip göstermeyeceğini kontrol etmek amacı ile her zaman yama (patch) test yapılması önerilir. Kolun iç kısmına küçük bir yere az miktarda üründen uygulanıp 24/48 saat beklenmeli ve herhangi bir negatif reaksiyon meydana gelip gelmeyeceği kontrol edilmelidir. Negatif reaksiyon meydana gelmez ise ürün yüze de kullanılmaya başlanabilir.

Purgingin azaltılması mümkün müdür?

Yeni kullanılmaya başlanan ürünün kontrollü kullanılması önerilir. Haftada 1 veya 2 defa ile başlanmalı ve cilt kademe kademe ürüne ve aktif moleküllere alıştırılmalıdır. Cildin toleransı arttıkça kullanım sıklığı arttırılabilir.